Hunder som lider av leddproblemer er ofte mindre aktive og har vanskeligere for å gå trapper eller hoppe inn og ut av bilen, enn før. Ved å kjenner til noen metoder for å forebygge og håndtere leddproblemer, kan du lettere hjelpe den firbeinte vennen din til et aktivt og sunt liv.

HVILKE HUNDER FÅR PROBLEMER?

Alle hunder kan få leddproblemer, men risikoen øker med alderen. Risikoen er også høyere hos store hunderaser og overvektige hunder. Leddproblemer kan i noen tilfeller være genetisk betinget. I tillegg har arbeidende hunder en større risiko for å få problemer med leddene siden de ofte benytter dem mer.

HVORDAN VET JEG OM HUNDEN MIN ER I RISIKOGRUPPEN?

Hvis hunden din endrer adferd og blir mindre aktiv, kan det skyldes problemer med leddene. Som hundeeier er det svært viktig å være oppmerksom på adferdsendringer hos i sær eldre hunder. Mange har nemlig lett for å anta at slike endringene er normale og bare skyldes alderen.

Ofte betyr leddproblemer også smerter – og hunder viser smerter på forskjellige måter. Det er derfor en rekke symptomer du bør være oppmerksom på. Hvis hunden din har ett eller flere av disse, er det viktig å få den undersøkt hos veterinæren.

Vanlige symptomer:  

 • Redusert aktivitetsnivå
 • Vansker med å hoppe (inn eller ut av bilen m.m.)
 • Vansker med å gå trapper
 • Vansker med å reise seg etter å ha ligget stille en stund
 • Stivhet etter fysisk aktivitet
 • Redusert bevegelighet, som vansker med å strekke seg
 • Foretrekker å gå bakerst når dere går tur
 • Viser irritasjon når den blir berørt
 • Nedsatt appetitt

HVORDAN KAN JEG FOREBYGGE LEDDPROBLEMER?

Ved å ta forholdsregler allerede under vekstperioden er det mulig å redusere risikoen for leddproblemer senere i livet. Velg et fôr av høy kvalitet, som er tilpasset både vekstfasen og hundens størrelse. Følg fôringsanbefalingen, og juster mengden hvis du ser at hunden legger på seg for mye. Vei og mål hunden hver uke, så du kan følge med på veksten. Ved å velge et velbalansert hundefôr og gi riktige mengder fôr, hjelper du hunden din med å få en god vekstfase der knoklene utvikler seg på en stabil måte.

Større hunderaser er mer disponert for lidelser i skjelettet på grunn av den intense vekstperioden de går gjennom. Overfôring av en valp kan derfor få alvorlige og langvarige konsekvenser – spesielt for store hunder. Du bør unngå aktiviteter som er fysisk krevende for hunden i den mest intense vekstperioden.

Du kan også forebygge leddproblemer ved å velge et godt fôr til den voksne hunden. I sortimentet til Royal Canin finner du for eksempel produkter som er utviklet spesielt til store hunder med sensitive ledd.

OPPFØLGINGAV LEDDPROBLEMER HOS VETERINÆREN

Hvis veterinæren finner tegn på leddproblemer hos hunden din, finnes det flere behandlingsmuligheter veterinæren kan anbefale, blant annet:

 • Medisiner for umiddelbar smertelindring
 • Betennelsesdempende medisiner for å redusere hevelser i leddene
 • Treningsprogram utviklet for hunder med leddproblemer
 • Fysioterapi som fremmer bevegeligheten i leddene

Veterinæren kan også anbefale en terapeutisk diett utviklet spesielt for leddproblemer, som Royal Canin Mobility C2P+. Denne dietten har en sammensetning som bidrar til at hunden kan gjenvinne noe av bevegelighet og få en bedre livskvalitet.

ERNÆRING TIL HUNDER MED LEDDPROBLEMER

Royal Canin Mobility C2P+ er en diett til hunder, med en vitenskapelig dokumentert virkning på leddproblemer.

Mobility C2P+ består av tre aktive næringsstoffer:

 • Kurkumin
 • Hydrolyseret kollagen
 • Polyfenoler fra grønn te

Hver for seg er disse næringsstoffene kjent for å styrke leddene, og det er nå dokumentert at de sammen har en synergistisk virkning som kan bidra til å bedre leddproblemer. Et spesialtilpasset fôr som dette kan dermed gjøre en stor forskjell i langtidshåndteringen av lidelser i leddene.

Mobility C2P+ egner seg til alle hunder som har problemer med leddene, uansett rase og størrelse. Dietten egner seg spesielt godt for eldre hunder siden den også har et redusert fosforinnhold. Ta kontakt med veterinæren for å finne ut om Mobility CP+ passer til din hund.