Portrett: Christian Fantoft Magnesen

Stilling: Sjefsveterinær på Dyrenes Venn Tveita Dyreklinikk.

By eller land? By.

Store eller små dyr? Små.

Hund eller katt? Liker både hunder og katter, men er oppvokst med katt. Begge arter har sine fordeler (og ulemper). Hjemme har jeg en amazonpapegøye som heter Kiwi.

Favorittrase? Katt: Maine Coon. Hund: Jaktcocker Spaniel.

Hobby? Jeg bruker fritiden til å være sosial med venner, trene litt og jeg liker å gå i fjellet.

Sivilstatus? Samboer

Alder? 35

Har du en historie fra praksis som du husker spesielt godt? Jeg har mange gode minner fra praksis. Valper og unge hunder kan fort finne på å spise gjenstander de ikke skal. Da er det ofte interessant hva vi finner. For noen måneder siden hentet jeg ut en rosa blondetruse fra magen til en valp. Da ble eierens tenåringsdatter veldig flau. Jeg har også opplevd en hund som spiste spiker og en annen hund som spiste et fiskesnøre med syv fiskekroker. Det gikk bra i begge tilfellene uten operasjon.

Fortell litt om din erfaring og utdannelse? Utdannet ved Norges Veterinærhøgskole (NMBU) – ferdig utdannet desember 2012. Deler av utdannelsen tok jeg i Kosice (Slovakia) og Edinburgh (Skottland). Etter å ha jobbet i smådyrpraksis i to år dro jeg til England hvor jeg tok et internship ved et dyresykehus i ett år. Tilbake i Norge var jeg med å starte opp en ny dyreklinikk (Dyrenes Venn Tveita Dyreklinikk) som jeg i dag driver.

Kunne du fortalt oss litt mer om ditt opphold i England? Å være «intern» ved et dyresykehus innebærer lange dager og hard jobbing. Man assisterer spesialistene med konsultasjoner, kliniske undersøkelser og kirurgi. Ofte hadde vi nattevakt der vi passet på at alle pasientene fikk medisiner og hadde det bra. Jobben omfattet også mye papirarbeid med journalføring og informasjonsbrev til dyreeiere og andre veterinærer. Det var et svært lærerikt år og jeg utviklet meg mye faglig under oppholdet. I tillegg fikk jeg nye venner fra rundt om i Europa og det var interessant å oppleve en litt annen kultur (selv om britisk kultur ikke er så veldig annerledes enn den norske).

Hvordan oppstod din interesse for å hjelpe dyr? Jeg har alltid vært interessert i å jobbe med dyr og da jeg var liten drømte jeg om å bli bonde. Etter hvert som jeg ble eldre ble jeg også påvirket av alle disse TV-seriene om veterinærer som vekket min interesse for medisin. Naturfag og biologi var mine absolutte favorittfag på skolen. Interessen for dyr ble bare forsterket da jeg gikk på smådyrlinjen ved Stend Jordbruksskule i Bergen. Jeg trives best i urbane strøk noe som gjør det utfordrende å finne arbeid som bonde. Dermed ble smådyrpraktiserende veterinær et fint kompromiss. Å være veterinær er for meg et veldig givende yrke -det gir mye glede å kunne hjelpe firbeinte familiemedlemmer.

Hvordan er en typisk arbeidsdag for deg ved Dyrenes Venn Tveita Dyreklinikk? En typisk arbeidsdag begynner tidlig. Vi begynner med å ta inn pasienter som skal være på klinikken hele den dagen. Det kan være pasienter som skal inn for tannbehandling, utredninger eller operasjoner. Så har vi noen oppsatte timer på morgenen før vi kommer i gang med operasjoner, tanntrekk mm. Selv gjør jeg tannbehandlinger og operasjoner, før jeg har pasienter igjen på ettermiddagen. Som daglig leder blir det også en del administrative arbeidsoppgaver. Eksempler på operasjoner jeg utfører er kastrasjoner, keisersnitt, fjerning av hudsvulster og så videre. Ved våre klinikker gjør vi det meste av bløtvevsoperasjoner.

Hvilke behandlinger utføres på våre smådyrsklinikker? Konsultasjoner (herunder utredninger av små og større indremedisinske kasus), blodprøver, mikroskopi, røntgen (herunder HD/AD-fotografering), tannbehandlinger (herunder gassanestesi, tannsteinsrens, tannrøntgen, tanntrekk), bløtvevskirurgi (herunder gassanestesi, kastrasjon/sterilisering, keisersnitt, fjerning av milt, fjerning av hudsvulster, øyekirurgi (cherry eye, øyelokkskorrigering), fjerning av urinstein i urinblære).

Hvorfor Dyrenes Venn? God kvalitet på behandlingen, god service og for folk er det et lavterskeltilbud for veterinærtjenester.

Se Dyrenes Venn Tveita sine åpningstider her, eller bestill en time hos Christian.