Portrett: dyrepleier Jane

Stilling: Dyrepleier på Dyrenes Venn Eiker
Store eller små dyr? Små dyr, enten hunder eller katter. Sauer er også morsomme dyr.
Hund eller katt? Jeg liker både hunder og katter, hester og sauer. Egentlig er jeg veldig glad i dyr generelt.
Favorittrase? Border Collie er favoritt-hunderasen min nå, tidligere var det Rottweiler.
Hobby? Jeg bruker fritiden på småbruket mitt, hvor jeg har flere hunder, fem katter, hester og mange sauer. Hundene bruker jeg i konkurranser, sauene er for tiden på sommerbeite og hesten tar jeg med på fjellet av og til.  Jeg driver også oppdrett på Border Collie, og har tidligere trent både lydighet og søk med Rottweiler.

Fortell litt om din erfaring og utdannelse? Jeg utdannet meg som dyrepleier i England før jeg flyttet til Norge da jeg var 30 år. Senere var jeg en del av det andre kullet med ferdigutdannede dyrepleiere på Norges Veterinærhøgskole (NMBU). Dermed var jeg en av de aller første utdannede dyrepleierne i Norge, og har jobbet som dyrepleier i 45 år. I tillegg til to utdannelser, har jeg full etterutdannelse i rehabilitering, kurs i narkose, kurs i smertelindring, kurs i tenner, kurs i røntgen og mer. Jeg syns det er viktig å holde meg oppdatert.

Hvordan oppstod din interesse for å hjelpe dyr? Jeg gikk på ridetimer da jeg var liten, og fant kattunger i låven som jeg tok med meg hjem for å passe på. På vei til skolen pleide jeg å hente nabohunden og ta den med på skolen. Mamma sa alltid at jeg uredd gikk bort til alle hunder for å kose, uansett om det var våre hunder eller fremmede hunder. Da jeg flyttet for meg selv hadde jeg hunder av ulike raser som Labrador, Golden

Retriever og Rottweiler. Hundene brukte jeg både i søk, jakt, utstilling og lydighet, og etter hvert ble jeg også sertifisert som internasjonal utstillingsdommer for Rottweiler. Da jeg bodde i England tok jeg ofte med hundene på et eldrehjem i nærheten, og gleden i øynene til beboerne på besøkshjemmet når de fikk tid med hundene var ubeskrivelig. Jeg kunne ikke jobbet med mennesker, men gleden dyrene gir til mennesker og omvendt gir stor merverdi for meg. Dermed har interessen for dyr alltid vært der, og dyrepleier føltes som et naturlig valg av yrke for meg som elsker dyr.

Hva er en dyrepleiers rolle på klinikken? En dyrepleier er veterinærens støttespiller, og samspiller hele tiden med veterinær slik at veterinæren får gjort sin jobb. Dyrepleieren overvåker dyret, og har kort sagt ansvaret for at dyret har det bra mens det er på klinikken. Vi passer på at dyrene har mat, riktig temperatur, klargjør og hjelper til under operasjon samt overvåker narkose for å nevne noe. En veterinær sederer, men når dyret har sovnet setter dyrepleier veneflon og nødvendig narkose, prepper for operasjon med klipp, vask og stell. Dyrepleieren passer også på at dyret får nødvendig smertestillende. Dersom en dyrepleier ser at et dyr våkner opp med ubehag eller stress, er det dyrepleiers ansvar å melde fra til veterinær for avgjørelse om hvorvidt dyret skal få mer smertestillende for eksempel. I tillegg til dette vasker dyrepleieren uniformer, gulv, steriliserer instrumenter, tar blodprøver, bandasjerer etter operasjon og mye annet. Jobbhverdagen er travel, og en dyrepleier gjør at hjulene på klinikken går rundt sammen med veterinær, assistent og resepsjonist. Personlig har jeg i tillegg mye erfaring, og har lang fartstid i observasjon av for eksempel røntgenbilder, jeg har sett mange operasjoner og kan mye om dyrenes anatomi.

Hvordan er en typisk arbeidsdag for deg ved Dyrenes Venn Eiker Dyreklinikk? En typisk arbeidsdag begynner tidlig. Jeg preparerer for dagens timer, og ordner maskiner og utstyr på tannrom og operasjonsstuer. Deretter kommer dyrene som skal opereres, da hjelper jeg veterinær med å sedere og undersøke dyrene. Etter dyret er ferdig operert følger jeg de til oppstalling, gir de varmeteppe dersom de trenger dette og passer på at dyret har det bra med nødvendig medisin dersom dette trengs. Skal dyret være på klinikken lengre, tilbyr jeg mat, og lufter de. Deretter må alle instrumenter vaskes og steriliseres, og prepareres til neste pasient. Søppel kildesorterer jeg også før jeg spiser lunsj. Deretter klipper jeg kanskje en katt, tar røntgen av dyr av og til og hjelper veterinærene med pasientene sine. Gjennom hele dagen tas det blodprøver, vaksiner og klinikken ryddes. Alt i alt en hektisk, men morsom jobbhverdag.

Hva er det beste med jobben din? At jeg får jobbe med dyr, og at vi som jobber sammen har samme interesse – vi vil hjelpe dyrene. Vi er som en familie her på Dyrenes Venn Eiker, og teamet er sammensveiset. Jeg liker å komme på jobb, og liker meg godt på jobben sammen med de jeg jobber med.

Hvorfor Dyrenes venn? Vi har fantastisk flinke veterinærer og dyrepleiere, og utfører tjenestene til en rimelig pris. Vi i Dyrenes venn er en sammensveiset gjeng som vil det beste for pasientene og kundene våre. Vi har topp utstyr av god kvalitet og flinke folk med god kompetanse. Folk skal ha råd til å dra til veterinæren, det får du hos oss.