Samfunnet nærmer seg normalen og flere dyreeiere skal tilbake på kontoret igjen. Hva har dette å si for din beste venn?

– med tips fra hundetrener i Oslo Hundeskole: Morten Krogstad.

Kjæledyr som hunder og katter er vanedyr og hunder er flokkdyr. Før Norge ble nedstengt i mars 2019 var dyrene vandt til å være alene opptil en hel arbeidsdag, før matmor og matfar plutselig begynte å arbeide hjemmefra. Mange har også skaffet seg kjæledyr i pandemien og har av den grunn kanskje ikke fått lært dyret å være alene i like stor grad som ved et vanlig år uten pandemi. Med et dyr som er vandt til selskap hele dagen, lengre morgenturer og kanskje flere lufteturer i løpet av arbeidsdagen utgjør det en enorm forskjell i livssituasjonen til dyret. Dersom du fra en dag til en annen blir borte hele arbeidsdagen, vil dyret i verste fall kunne utvikle separasjonsangst.

Hvordan vet du at dyret ditt har separasjonsangst?

Destruktiv adferd som ødelegging av møbler, gjenstander etc. kan være et tegn på separasjonsvansker. Avføring inne når hunden ellers er stueren, tap av matlyst, fotfølging i hjemmet, bjeffing og klynking kan også være eksempler på ting du kan være oppmerksom på. For å holde et øye med dyret mens det er alene hjemme, kan man enten sette opp et kamera, eller stå og lytte en liten stund etter bjeffing/piping etter at du har lukket døren bak deg.

Hvordan kan du forebygge separasjonsangst hos dyret ditt? Tips fra Oslo Hundeskoles Morten Krogstad

Ettersom hjemmekontor ble den nye normalen for mange under pandemien, kan gradvis tilvenning til å være alene ha vært vanskelig for deg som eier. Som mangeårig hundetrener og foredragsholder i Oslo Hundeskole har Morten Krogstad følgende innspill til hvordan du kan forebygge separasjonsangst:

  1.  Ikke la hunden få mulighet til å følge deg over alt. Hjemme alene-treningen starter ved at den ikke får følge deg på do eller på kjøkkenet. Sett hunden din i en innhegning (valpe- eller barnegrind), og gå ut av rommet. Alt skal være helt naturlig uten at du sier noe til hunden, verken «ha det» eller «bli her». Dersom hunden piper eller klager når du er ute av rommet, vent med å komme tilbake før det er rolig. Husk at all oppmerksomhet er belønning.
  2. Når du kan for eksempel ta en dusj uten at hunden bryr seg merkbart om det, kan du ta det neste steget: gå ut av huset. Normalt vil dette ikke være noe problem etter at steg 1 er på plass. Start med noen sekunder før du kommer tilbake, øk til et par minutter og så opp til et kvarter. Dra så ut et par timer, hunden vil ikke bry seg – den vil ligge og slappe av. Det som er viktig å huske på er at hunder lever i nuet. Ikke få dårlig samvittighet for at den kjeder seg, eller at den savner deg. Mens du er borte, vil den ligge og sove. Hunder sover 16 timer i døgnet, og de trenger det.
  3. Når du kommer hjem: oppfør deg helt naturlig. Gå inn, ta av deg yttertøy og sko. Er hunden rolig i buret, går du bort og åpner for hunden. Du kan nå kose og si hei. Dersom hunden viser ekstremt mye glede, venter du med å ta kontakt til den har roet seg noe. Husk at oppmerksomhet fra deg er en belønning, gi oppmerksomhet på det du liker at den gjør.

Det som er viktig å tenke på før du drar fra hunden din, er å aktivisere den. Du må gjøre hunden din fornøyd mentalt og fysisk. 15 minutters luftetur om morgenen holder ikke. De fleste trenger minst 30-45 minutter aktivisering med både tur og mental trening. Bruk 10 minutter av turen på lydighetsøvelser eller søksøvelser. Det samme gjelder på ettermiddagen etter endt arbeidsdag. Det er alltid viktig å gi hunden din det den trenger for å være fornøyd.

Har du prøvd tipsene til Morten uten at det fungerer? Kontakt Oslo hundeskole for en hundeprat.

Mange dyr trenger hjelp

Ettersom mange har skaffet dyr under en periode med mye fritid og hjemmekontor, er det også flere dyreeiere som ikke finner tid til dyret i en normal hverdag. Dyrebeskyttelsen ser økt tendens til antall dyr som tas inn og som trenger en ny eier. Flere av disse dyrene er ikke ID-merket og det er derfor vanskelig å finne opprinnelig eier dersom dyret er kommet bort ved et uhell. Det er viktig at du som eier husker å ID-merke dyret ditt, har du ikke gjort det kan du bestille en time til ID-merking her. Dersom du ønsker å adoptere et dyr fra dyrebeskyttelsen, kontakt din lokale avdeling på www.dyrebeskyttelsen.no

Har du ikke ID-merket dyret ditt? Bestill time for ID-merking i dag.