Som oppdretter medfølger stort ansvar og det er mye å ta stilling til, her får du noen tips fra Dyrenes Venn

Valper og kattunger i varmen

I likhet med voksne dyr må vi tilrettelegge ekstra for valper og kattunger i sommervarmen. Dersom du kan, bruk morgen og kveld til lek og ute-aktiviteter, slik at man kan holde mor og valper i skyggen på dagtid. Dersom du ønsker å ta med dyrene ut i solen, pass på at valpene/kattungene ikke går på asfalt for å forhindre skade i form av brannsår på poter/labber. Unge dyr har også svakere temperaturregulering enn voksne dyr, og sjansen for overoppheting er dermed større.

Pass også på og ikke la dyret sitte igjen i bilen, heller ikke dersom vinduene er åpne. Temperaturen i en varm bil stiger raskt selv uten nevneverdig høy temperatur ute, og det kan potensielt utgjøre en livsfarlig situasjon for dyrene. Dersom du ønsker å lese mer om hunder og katter i sommervarmen, kan du klikke her og her.

Oppfølging av valper og unghunder/katter

Katt i varmen

Med valpekull kommer mye lek og moro, men viktigheten av god oppfølging er essensiell for dyrets helse. Noen av tingene du bør tenke på er:

  • Tilpasset sosialisering
  • Ormekur
  • Vaksiner
  • Valpetenner
  • Tannfelling

Til tross for pandemisituasjonen er det viktig at valper sosialiseres med andre dyr og mennesker så langt det går. Sosialisering bør starte allerede ved 3-ukers alder for å trigge valpens ønske om å utforske det ukjente. At valpen utsettes for inntrykk fra omverdenen er viktig for valpens bilde av hvordan verden henger sammen, hva den skal passe seg for og hva som er trygt. Husk at valper er ulike, og at det er viktig å gjøre dette i eget tempo. Oslo Hundeskole har en fin artikkel om sosialisering dersom du vil lese mer om dette.

Valper og kattunger bør få ormekur med gitte mellomrom hos oppdretter. Intervallet for når ormekur skal gis avhenger av hvilke preparat man bruker. Kontakt gjerne en av våre klinikker for riktig veiledning og resept.

Valper og unghunder anbefales vaksine ved 8-, 12-, og 16-ukers alder, og katter anbefales vaksinering ved 12-, og 16-ukers alder. Som oppdretter vil valpene muligens være levert ved disse ukesintervallene, da kan det hende det er fordelaktig å gi valpekjøper god informasjon om de viktige datoene for vaksinering. Dersom du enda ikke har kontaktet veterinær for resept på ormekur, kan dette også fås med ved første vaksinering.

Valpetennene felles i ulikt tempo fra valp til valp, men som hovedregel bør alle valpetenner være felt innen dyret er 6-7 måneder. Dersom du oppdager vanskeligheter eller tannplager hos en av valpene, eller dersom du ser at ikke alle melketennene feller, har Dyrenes Venn gode priser på trekk av melketenner. Husk også at Dyrenes Venn alltid har gratis tannsjekk dersom du skulle være i tvil om noe som helst ved valpens tenner. Vi anbefaler uansett en gratis tannsjekk ved 6mnd alder for å kartlegge tennene til dyret.

I tillegg er det i perioden vår til høst høysesong for flått. Derfor anbefaler vi flåttmiddel i denne perioden for å forebygge en rekke sykdommer hos dyrene.

Hva kan du gjøre dersom det oppstår komplikasjoner ved fødsel?

Husk at Dyrenes Venn Sinsen har akuttvakt frem til 23:00 hver dag, og at alle Dyrenes Venn klinikker står klare til å hjelpe dersom det forekommer komplikasjoner eller trengs hjelp ved fødsel.