Artikkelen er skrevet av Oslo Hundeskole.

Alle er enige om at det er viktig å sosialisere valpen, men hva vil det faktisk si å sosialisere en hund?

Mange mener at god sosialisering er det samme som å leke med nye hunder hver dag, uansett hvordan hunden reagerer i denne sammenhengen.

For oss er sosialisering noe helt annet.

Er ikke målet vårt at hunden skal oppføre seg så godt som overhodet mulig, til enhver tid? Vi ønsker at den skal gå pent i bånd og ikke løpe bort til andre hunder før den får beskjed om at det er greit. Det er også viktig at hunden kommer når vi roper på den.

Oppnår vi dette ved å slippe hunden løs og la den leke med alle hunder vi ser på vår vei? La hunden løpe i time etter time med mer eller mindre ukjente hunder på hundejordet? Hva oppnår vi her? Vi vet ingenting om hvordan hunden kommer til å oppfatte situasjonene den settes opp imot. Vil den være et “mobbeoffer” eller “kongen på haugen”? Vurder om dette er noe som passer for deg og din hund, eller om det er bedre å finne noen få, men gode lekekamerater til hunden din.

Er det mulig å få en hund som oppfører seg slik vi ønsker? Ja, men det krever trening. Du må sørge for at hunden lykkes i den atferden du ønsker å se hos hunden, og deretter belønne denne ønskede atferden. Dvs. hvis du ønsker at hunden skal gå løs ved siden av deg når dere passerer hunder må du starte med at den går løs når dere er alene, og belønne dette. Når hunden kan det alene kan du tilføre en annen hund som er i kontroll, tren nærmere og nærmere, og belønn når du er fornøyd.

Videre har alle hunder forskjellige måter å takle nye utfordringer på. Dvs. at alle hunder må trenes/sosialiseres individuelt og vil kreve en egen-tilpasset opplæring akkurat som oss mennesker.

Hundene bør introduseres for nye ting eller sosiale utfordringer i sitt eget tempo, for å oppnå best mulig læringskurve. Her er det viktig å lese egen hund, være konsekvent og belønne riktig og ønsket atferd.

Å gå på kurs med hunden sin gjør at man ikke bare lærer hunden sitt, dekk, bli osv. Man blir også mer bevist på hvordan man skal belønne hunden riktig, hvordan man skal motivere riktig og ikke minst hvor man skal sette grenser.

Sosialisering for oss er å gjøre hunden trygg og komfortabel i mange forskjellige miljøer den omgås til hverdags, men bidrar og til en tryggere og mer stabil hund med økt livskvalitet.