Har din hund eller katt kastet opp, eller er hunden eller katten din løs i magen? 

Av og til kan hunden eller katten din rammes av mageproblemer og/eller tarmsykdommer uten at du som eier vet grunnen til hvorfor dyret er sykt. Det er ikke uvanlig at dyret får mageproblemer som oppkast og diaré, og som dyreeier er det flere ting du kan gjøre for dyret ditt når dette oppstår.

Oppkast og diaré kan være forårsaket av naturlige og ufarlige ting, som for eksempel bytte av fôr. Det kan også være starten på et sykdomsforløp som krever behandling hos veterinær raskt. Hva mageproblemene kommer av kan variere utfra dyrets alder, da valper/kattunger ofte har mer sensitiv mage enn voksne dyr. Dersom valpen kaster opp/får diaré kan det i mange tilfeller være fordi den har spist eller smakt på noe den ikke burde. Vær obs på at valper putter alt mulig rart i munnen.

Oppkast kan også i mange tilfeller skyldes inntak av fordervet mat som inneholder bakterier/toksiner. Kroppen vil prøve å frastøte seg bakteriene som setter den normale floraen i tarmen i ubalanse, og resultatet blir at dyret kaster opp. Oppkast/diaré kan også være en reaksjon på sterk eller krydret mat (for eksempel kebab), virussykdom hvor den mest alvorlige er parvovirus, forgiftning av planter, sopp etc. Innvollsparasitter kan også gi oppkast/diaré, men de vanligste innvollsparasittene som bendelorm og spolorm vil kan kunne se i oppkastet/avføringen.

Mer alvorlig årsak til oppkast er fremmedlegeme som har satt seg fast i magesekk eller tynntarm. Er dette tilfellet vil dyret som oftest kaste opp relativt kort tid etter inntak av mat, og oppkastet inneholder gjerne ufordøyd mat. Andre symptomer på fremmedlegeme vil være øm buk, og at hunden eller katten går med oppskutt rygg (tegn på mageknip). Ved mistanke om fremmedlegeme bør veterinær kontaktes snarlig.

Hva kan du som dyreeier gjøre?

  • Ha friskt vann tilgjengelig for dyret til enhver tid. Oppkast og diaré betyr tap av væske, og kan føre til at dyret blir dehydrert dersom det ikke får i seg rikelig med væske.
  • Gi dyret ditt lett fordøyelig mat, utblandet i litt vann. Lett fordøyelig mat kan være skånekost kjøpt hos veterinær, i små porsjoner flere ganger om dagen, gjerne 4-5. Eksempler på skånekost du får kjøpt hos veterinær er Royal Canin sitt Gastrointestinal eller Hill’s sitt i/d fôr.
  • Hjemmelaget skånekost som godt kokt, avkjølt ris, kokt kyllingfilet og kokt hvit fisk som for eksempel fiskeboller kan være et alternativ til tørrfor og vanlig kost.
  • Gi dyret pro- og prebiotika som Zoolac eller Canikur for å stabilisere bakteriefloraen i mage- og tarmkanalen. Zoolac finnes som pasta og tabletter, og inneholder stoffer som hjelper floraen å bygge seg opp, samt inneholder “snille” bakterier. Det er lurt å oppbevare probiotika i romtemperatur, og ikke i kjøleskap.

Når bør du oppsøke veterinær?

Dersom hunden eller katten din ikke responderer på noe av dette, og fortsetter å kaste opp eller ha diaré over flere dager bør veterinær kontaktes. Dersom det kommer blod i avføring eller oppkast bør du også ta kontakt med en veterinær med en gang. Det samme gjelder dersom dyret har redusert almenntilstand, og/eller du måler temperaturen til dyret over 38-39 grader. Veterinær bør også kontaktes dersom det er mistanke om forgiftning, fremmedlegeme, parasitter eller virusinfeksjon. Dersom oppkast/diaré er vedvarende bør dyret få en utredning av veterinær, spesielt om det er i kombinasjon med høy temperatur.

Dyrenes Venn har gode åpningstider, og Dyrenes Venn Sinsen og Dyrenes Venn Lillestrøm har akuttvakt til klokken 23:00 hver dag.

Bestill time i en av våre klinikker dersom hunden eller katten din kaster opp og/eller har diaré