Ta vare på katten i varmen

Katter har ikke den samme evnen til å regulere kroppstemperatur som oss mennesker. Det er derfor svært viktig at vi tar godt vare på våre firbente venner i varmen, og tar ekstra forhåndsregler i løpet av dagen. Slik kan vi unngå å utsette dyrene våre for unødvendig fare og risikofylte situasjoner i varmen.

Kjøl ned katten

Katter bør ha flere tilgjengelige drikkestasjoner både inne og ute. Husk at katten skal ha tilgang til skygge om den er plassert på terrasse eller hage. Hold gjerne katten inne på den varmeste tiden av dagen.

Effektive metoder for å kjøle ned dyret ditt og forebygge heteslag er å skylle buken, mage og poter i temperert vann. Så lenge pelsen er våt vil kroppen kjøles ned. Enkelte dyrebutikker selger også kjølevester og kjøle-pledd som kan bidra til å regulere kroppstemperaturen.

Vær nøye med å stelle pelsen til langhårede katter, dette vil bidra til lufting ned til kattens hud. Store floker vil gjøre pelsen tett og varm med mindre mulighet for lufting. Vær også obs på ørene til katten, her har mange katter mindre hår – og kan dermed bli solbrent på ekstra varme dager.

Symptomer ved heteslag

Symptomer du skal se etter om du mistenker at dyret ditt har utviklet heteslag er rask pesing og sikling, røde og tørre slimhinner, rask puls, urolig eller forvirret adferd. Andre tegn kan være at katten ikke klarer å reise seg eller faller sammen. Om du opplever dette skal du straks kontakte veterinær, holde katten i skyggen, forsøke å kjøle ned katten og tilby væske.

Heteslag kan raskt utvikles til en livstruende tilstand og må ofte behandles hos veterinær, særlig om katten har utviklet symptomer. Dyrenes Venn har akuttvakt på Sinsen og Lillestrøm (tel: 22 12 08 00)  frem til 23:00 hver dag, og står klare til å hjelpe katten din dersom katten er rammet av heteslag.

Væske og dehydrering

Katten din skal alltid ha ferskt vann tilgjengelig i hjemmet. Om kjæledyret ditt oppholder seg på terrasse eller hage bør det finnes en drikkestasjon der også.  På varme dager vil væskebehovet øke, men det er ikke sikkert dyret ditt drikker for det. Et tips er å legge isbiter i vannskålen, slik at katten alltid har tilgang på ferskt vann. Dehydrering vil på samme måte som heteslag rask kunne utvikle seg til en livstruende tilstand og veterinær bør alltid kontaktes om du mistenker at dyret ditt er dehydrert. Se etter symptomer som slapphet, tørre slimhinner, rask puls og respirasjon.

Katt i bil – aldri etterlat katten i bilen i sommervarmen

Aldri etterlat katten i bilen i sommervarmen, selv om bilen er plassert i skyggen kan temperaturen bli skyhøy. Å la katten sitte uten tilsyn i en bil er risikabelt selv når om vinduet er åpent.

Oppdager du en katt etterlatt i bil i sommervarmen kan du kontakte politi.

Om katten er plassert i bagasjerommet på lengre bilturer bør man følge med på temperaturen, da ventilasjonen ofte er dårligere og temperaturen kan bli for høy.