Ta vare på katten i varmen!

Katter bør ha flere tilgjengelige drikkestasjoner, også ute. Husk at katten skal ha tilgang til skygge om den er plassert på terrasse eller hage. Hold gjerne katten inne på den varmeste tiden av dagen.

Vær nøye med å stelle pelsen til langhårede katter, dette vil bidra til lufting ned til kattens hud. Store floker vil gjøre pelsen tett og varm med mindre mulighet for lufting.

Kjøl ned katten

Effektive metoder for å kjøle ned dyret ditt i varmen er å skylle buk/mage og poter i temperert og kaldt vann, men ikke iskaldt vann. Slik kan man forebygge heteslag. Sålenge pelsen er våt vil kroppen kjøles ned.

Enkelte dyrebutikker selger også kjølevester og kjøle-pledd som kan bidra til å regulere kroppstemperaturen.

Symptomer ved heteslag

Symptomer du skal se etter om du mistenker at dyret ditt har utviklet heteslag er rask pesing og sikling, røde og tørre slimhinner, rask puls, urolig eller forvirret adferd. Andre tegn kan være at katten ikke klarer å reise seg eller faller sammen på tur. Om du opplever dette skal du straks kontakte veterinær, holde katten i skyggen, forsøke å kjøle ned katten og tilby væske.

Heteslag kan raskt utvikles til en livstruende tilstand og må ofte behandles hos veterinær, særlig om katten har utviklet symptomer.

Væske og dehydrering

Katten din skal alltid ha ferskt vann tilgjengelig i hjemmet. Om kjæledyret ditt oppholder seg på terrasse eller hage bør det finnes en drikkestasjon der også. Ta alltid med vann på tur, og sørg for å holde dyrene hydrert i varmen. På varme dager vil væskebehovet nemlig øke. Dehydrering vil på samme måte som heteslag rask kunne utvikle seg til en livstruende tilstand og veterinær bør alltid kontaktes om du mistenker at dyret ditt er dehydrert. Se etter symptomer som slapphet, tørre slimhinner, rask puls og respirasjon.

Katt i bil – aldri etterlat katten i bilen i sommervarmen

Aldri etterlat katten i bilen i sommervarmen, selv om bilen er plassert i skyggen kan temperaturen bli skyhøy. Å la katten sitte uten tilsyn i en bil er risikabelt selv når om vinduet er åpent.

Oppdager du en katt etterlatt i bil i sommervarmen kan du kontakte politi.

Om katten er plassert i bagasjerommet på lengre bilturer bør man følge med på temperaturen da ventilasjonen ofte er dårligere og temperaturen kan bli for høy.