Julen betyr mye god mat og deilig bakst for oss mennesker. Det er en tid hvor både tobente og firbente gjerne koser seg litt ekstra. Dessverre er dette også en periode hvor vi opplever å få inn mange syke dyr. Ofte er det forgiftninger som er årsaken, fordi dyret har fått i seg mat den ikke tåler. Vi ønsker derfor å minne alle dyreeiere på hva våre kjæledyr bør unngå å få i seg.

Sjokolade

Teobromin i sjokolade er giftig for hunder og katter. Mørk sjokolade og kakao inneholder mer teobromin enn melkesjokolade. Symptomer på forgiftning kan forekomme fra 2-12 timer etter inntak. Oppkast, diaré, økt drikkelyst, skjelvinger, ustøhet, hyperventilering, økt kroppstemperatur, arytmier, kramper og kollaps er noen eksempler på symtpomer på sjokoladeforgiftning. Har hunden din fått tak i sjokolade bør du ta kontakt med veterinær umiddelbart. Det kan være lurt å ta med emballasjen til sjokoladen hunden har spist slik at vi raskere kan vurdere graden av forgiftning.

Julemat

Tradisjonell julemat kan gi hund og katt magesmerter og fordøyelsesproblemer som krever behandling. I julen spiser vi ofte mye fet mat. Dyr tåler ikke dette like godt som oss mennesker. De firbente kan utvikle betennelse i bukspyttkjertelen (pankreatitt). Symptomer på dette kan være dårlig apetitt, slapphet, oppkast, diaré, magesmerter og feber.

Druer og rosiner

Druer og rosiner kan forårsake akutt nyresvik. Det er dessverre ikke kjent hvorfor noen hunder utvikler symptomer og andre ikke, men alle inntak bør behandles som potensielt alvorlige. Det har også forekommet tilfeller av nyresvikt hos katt etter inntak av rosiner.

Hund får hundemat ved juletre

Det er viktig å tenke over hva du gir din firebeinte venn i jula.

Løk og hvitløk

Katter er spesielt sensitive for løkprodukter. Hunder kan også bli syke og vi vet at  enkelte hunderaser som Akita og Shiba er mer utsatt. Løk inneholder et stoff som skader de røde blodcellene og dyret kan bli anemisk. Symptomer på forgiftning kan oppstå fra noen timer til flere dager etter inntak. Eksempler på symptomer: oppkast, diaré, økt spyttproduksjon, økt hjertefrekvens, bleke eller gule (ikteriske) munnslimhinner, kramper  og kollaps.

Xylitol

Xylitol brukes som søtningsmiddel i diverse produkter som for eksempel tyggegummi og er svært giftig for hunder. Xylitol senker hundens blodsukker og kan være potensielt dødelig hvis det ikke oppdages i tide. Selv små mengder kan være farlig. Så lite som tre tyggegummier kan gi en hund på 10 kg forgiftningssymptomer. Slike symptomer kan oppstå 30-60 minutter etter inntak, men man kan også se en forsinket effekt opptil 12 timer etter inntak. Eksempler på symptomer: oppkast, ustødighet/ubalanse, svakhet, kollaps og kramper. Akutt leversvikt kan forekomme med eller uten forutgående lavt blodsukker opptil 72 timer etter inntak.

Gjærdeig

Gjær frigjør alkohol og gass. Inntak av rå gjærdeig kan derfor gi alkoholforgiftning og magedilatasjon med risiko for utvikling av magedreining.  Eksempler på symptomer:  brekninger, oppkast, magesmerter, oppblåst buk, svakhet og kollaps.

Macadamianøtter

Symptomer på forgiftning kommer vanligvis innen 2-12 timer etter inntak og inkluderer svakhet, oppkast, feber og i noen tilfeller skjelvinger og ubalanse.

Hvis du mistenker at dyret ditt har fått i seg noe den ikke tåler, anbefaler vi at du tar kontakt med veterinær så raskt som mulig.

Vi i Dyrenes Venn ønsker våre tobente og firbente venner en riktig god og trygg jul!

P.S.: Husk å kaste matavfallet raskt så ikke en søt liten nese klarer å lukte seg frem til dette, og sett alltid skåler med godteri og sjokolade bort når dyret skal være alene hjemme!