Julens farer for hund og katt

Jul og nyttår er høytider der mange av våre firbente familiemedlemmer risikerer å bli alvorlig syke. Hvert år kommer hunder og katter inn for pleie etter at de har fått i seg julemat, juleblomster eller julepynt. I verste fall kan de få livstruende skader.

Deig til julebakst kan være farlig for dyr da deigen fortsetter å gjære i magen og produserer da etanol. Dette kan føre til alvorlig alkoholforgiftning hos dyrene.

Det kan selvfølgelig være fristende å pynte til jul og la dyrene smake på godbitene som vi selv stapper i oss. Både julemat, juleblomster og julepynt kan imidlertid være livsfarlige, så det er viktig å være forsiktig.

Utover de forebyggende tiltakene, oppfordrer vi alle dyreeiere til å være ekstra oppmerksomme på dyrenes almenntilstand i advent- og juletider ettersom det hender at de får tak i mat og julepynt selv når du som dyreeier ikke ser det. Nedenfor har vi samlet de viktigste tingene du bør holde dyrene borte fra i løpet av julen.

Les mer om forgiftning hos hund

Les mer om forgiftning hos katt

Her er listen over julens farer

Fet og salt julemat

Fett og salt i små mengder er ingen fare, men ofte blir det litt mye av det gode. Ribben og pinnekjøttet er fristende og godt, men små beinrester kan lett sette seg fast i mage-tarmkanalen, og føre til smertefull forstoppelse. I verste fall kan forstoppelsen bli så kraftig at det kreves en åpning av buken. Beinfragmenter kan også sette seg fast i spiserøret på vei ned, og gi alvorlige skader. For mye fett fra julematen kan fremkalle en overreaksjon i bukspyttkjertelen og pankreatitt. Pankreatitt gir magesmerter, oppkast og diaré og kan i enkelte tilfeller vare livstruende. For mye salt , som f eks i kraften til juleskinken kan også fremkalle oppkast og diare. Når det gjelder salt, behøves ingen store mengder julemat for at man skal komme opp i en skadelig dose i forhold til hundens vekt. Saltforgiftning kan i verste fall gi kramper, oppkast og bevisstløshet.

Deig fra julebakst

Gjærende deig er farlig ettersom den fortsetter å gjære i en varm dyremage, og stadig produserer etanol. Etanol absorberes raskt i blodet, og dyret kan da bli sterkt alkoholforgiftet. I tillegg til symptomer på beruselse, så synker blodsukker og blodtrykk, hvilket i sin tur kan lede til sjokk, kramper og død. Ferdigbakte boller er dog ikke farlige, men husk på at safran i store mengder kan være det. Det samme gjelder rosiner. Se lenger ned i artikkelen.

Løk

Løken du bruker til rakfisken kan være farlig. All løk er giftig for dyrene, og kan forårsake anemi, i verste fall så alvorlig at dyret trenger en blodoverføring. Symptomene kan omfatte bleke slimhinner, oppkast, matvegring og kramper.

Nøtter

En nøtt kan sette seg fast både i halsen og i tarmen, og gi en livstruende tilstand. Hvis dyret har satt noe i halsen, får man selvfølgelig hastverk, og selv førstehjelpen som gjøres i hjemmet kan gjøre stor forskjell og redde liv. Se avsnittet om dette nedenfor. Hvis hunden din begynner å kaste opp, føler seg dårlig eller ikke vil spise, kan dette tyde på at noe har satt seg fast i tarmen, for eksempel en nøtt. Da stopper tarmbevegelsene opp, og dyrets almenntilstand blir påvirket. I disse tilfellene haster det med å komme seg til veterinæren for undersøkelse, diagnose og nødvendig handling.

Macadamianøtten er ikke bare farlig fordi den kan sette seg fast, den er også giftig akkurat som den er. Unngå derfor helst å ha disse hjemme. Hvis hunden får tak i dem, kan de gi problemer med muskler og nervesystemer samt bivirkninger som oppkast, apati, svakhet, økt kroppstemperatur og skjelving.

Bittermandel

Vær ekstra forsiktig med denne. Hvis bittermandelen tygges i stykker, er det fare for forgiftning ettersom hydrogencyanid dannes i magen når den brytes ned. I alvorlige tilfeller kan det lede til lammelse i luftveiene med dødelig utfall.

Sjokolade

Det er hovedsakelig stoffet teobromin i kakao som er farlig for hunder og katter. Jo høyere kakaoinnholdet er, desto farligere. Dyrene våre er mye mer følsomme for teobromin enn vi mennesker er, og derfor kan til og med en lys sjokoladekake være farlig. Vi anbefaler derfor å unngå all type sjokolade til hunder og katter. Hvis dyret ditt likevel har fått i seg sjokolade, så kontakt veterinæren umiddelbart og anslå hvor mye, hvilket kakaoinnhold og hvilken type det handler om. Vanlige symptomer på sjokoladeforgiftning er oppkast, diaré, hjertebank og kramper. Det trengs ikke mye sjokolade før det blir farlig. Så lite som 30g mørk sjokolade kan inneholde en dødelig dose for en 5-kilos hund.

Prøv vår sjokoladeforgiftningskalkulator

Rosin

Det er egentlig ikke rosinene i seg selv som er farlige, men mugg som kan vokse på druene. Derfor er det umulig å vite om hunden kommer til å bli forgiftet eller ikke. Eventuell mugg er ikke synlig for deg som dyreeier, så farlige rosiner kan ikke sorteres vekk. Ved forgiftning skades nyrene såpass alvorlig at det kan lede til nyresvikt. Vanlige symptomer på forgiftning er oppkast, diaré, svimmelhet og magesmerter.

Glitter og gavebånd kan føre til blokkeringer og alvorlige skader i hals, mage og tarmer

Glitter og gavebånd

Disse er ikke giftige i seg selv, men de er morsomme å leke med og å tygge på. Spesielt for valper og kattunger som liker å tygge på nye, spennende ting. Hvis dyret får i seg glitter eller gavebånd, så kan det forårsake blokkeringer og alvorlige skader i hals, mage og tarmer. Derfor er det veldig viktig å holde denne typen materiale borte fra dyrene.

Elektriske kabler og julelys

Selv disse er selvfølgelig også attraktive for dyrene å leke med og tygge på. Ingen av disse fører til forgiftning, men de kan likevel være nokså alvorlige og livsfarlige hvis de gir dyrene elektrisk strøm.

Juleplanter

Alle liljeplanter er farlige, og katter er ekstra følsomme. Hvis de spiser av plantene, kan det føre til akutte nyreskader. Juleroser er til og med såpass farlige at dyret kan dø. Julestjerner og julekaktuser kan forårsake oppkast og irritere luftveiene, mens amaryllis er mindre giftig. Ikke glem hyasinten, selv den er farlig for dyrene. Blomsterløkene er ekstra farlige, så hold plantene i en høyde som dyrene ikke når opp til.

Talgboller

Disse bollene med fuglemat inneholder mye fett, og er farlige å spise i så konsentrert form og mengde. For mye fett kan, som nevnt ovenfor, lede til betennelse i bukspyttkjertelen. Sørg derfor for at disse henger utilgjengelig og høyt opp. Selv nettet rundt talgbollene kan sette seg fast i tarmene og forårsake ubehag.

Levende lys

Husk at nysgjerrige hunder og katter som vil undersøke levende lys kan velte dem med halen, eller til og med sette fyr på pelsen. Unngå derfor å ha tente lys innenfor dyrenes rekkevidde.

Kontakt dyreklinikk ved behov

Om du er usikker på om katten eller hunden din har fått i seg noe som er giftig, er det bedre å kontakte veterinær en gang for mye enn en gang for lite. Her finner du oversikt over alle våre dyreklinikker.

Finn din nærmeste dyreklinikk for å ringe

Opplever du at uhellet er ute på kveld, i helger eller under helligdagene, finner du oversikt over våre veterinærvakter her

Finn nærmeste veterinærvakt for akutt hjelp
 

Les også slik unngår du forgiftning hos hund og katt