Dersom katten ikke skal brukes i avl, kan det være flere gode grunner for å kastrere den.  Det er gunstig både for kattens egen helse, men også for samfunnet ved at antallet uønskede paringer og hjemløse katter reduseres.

Hunnkatt

Kastrasjon utføres kirurgisk, men man kan også utsette løpetid hos hunnkatt ved hormonell behandling. En kastrasjon er permanent, men hormonbehandlingen kan avsluttes når eier ønsker det. Kirurgisk kastrasjon er anbefalt fremfor hormonell behandling, først og fremst for å slippe bivirkninger av p-piller som blant annet er økt forekomst av jursvulster. En kastrasjon vil også eliminere muligheten for at katten kan utvikle livmorbetennelse ved senere alder.

Inngrepet innebærer at enten bare eggstokker eller både eggstokker og livmor fjernes gjennom et lite snitt i bukveggen. Hunnkatten får smertelindring i ca 5 dager hjemme etter operasjonen, og i ca 10 dager bør hun holdes inne og i ro. Hun bør også ha på seg en body eller krage i denne tiden, så hun ikke kommer til såret og slikker på det. Dette er for å forebygge infeksjoner og andre komplikasjoner.

Hannkatt

En kastrert hannkatt vil ikke i like stor grad vandre større områder for å beskytte revir og søke etter en partner. Markeringsbehovet blir redusert, og urinen får en mindre intens lukt. Ved kastrasjon forsvinner sexualdriften slik at adferd og stressnivå som følger denne uteblir. Kastrerte hannkatter blir roligere, og havner ikke like ofte i slagsmål.

Kastrering av hannkatt er et lite inngrep og utføres under kortvarig anestesi. Begge testiklene fjernes gjennom to små snitt i pungen. De fleste hannkatter bryr seg ikke mye om sårene etter operasjonen, og tre dager med smertelindring er ofte tilstrekkelig. Hannkatten bør holdes inne og i ro de første dagene etter operasjonen for å redusere infeksjonsrisiko.

Kjønnshormoner bidrar til å regulere appetitt og stoffskifte. I kombinasjon med at kastrerte katter oftere er noe mindre aktive, er det derfor viktig å passe på fôrinntaket slik at de ikke blir overvektige.

Vi anbefaler at katten din er minst 6 måneder før den kastreres.

Se våre priser her.

Bestill time her.