ID-merking av katt – når bør det gjøres og hvordan foregår det?

De aller fleste ansvarlige katteeiere blir fra seg ved tanken på at deres katt skal bli borte. Derfor er ID-merking en svært god idé. De fleste katteeiere pleier å merke kattene sine, særlig om de har katter som pleier å streife mye. Men det anbefales at alle katter merkes med chip; selv innekatter kan komme seg ut ved et uhell.

Det er enda ikke lovpålagt i Norge at katter skal ID-merkes, men mange forsikringsselskaper krever dette for å få forsikre katten din og det er også et krav om du ønsker å ta med katten til utlandet. 

I motsetning til halsbånd som kan falle av, og i enkelte tilfeller til og med forårsake skade, er chipmerking en trygg og varig måte for å kunne identifisere katten din.  

ID-merking av katt er en trygg og varig måte for å kunne identifisere katten sin om den skulle komme bort. Både veterinær, Dyrebeskyttelsen, politi, og noen vektertjenester og redningsselskap kan avlese ID-merking hos katt.  

Hvordan gjøres ID-merking av katt og hvordan fungerer det?  

Microchipen er en liten, glatt elektronisk brikke, omtrent på størrelse med et riskorn. Den blir plassert under kattens hud i nakken. Det er en kjapp, enkel og relativt smertefri prosedyre, og når chipen er på plass vil den ikke plage katten på noen måte. ID-merking gjøres ofte i forbindelse med vaksinering av kattunger eller under kastrering/sterilisering.

Hver chip har et unikt 15-sifret nummer som er laget i en database og korresponderer med kattens navn og eierinformasjon. I Norge er det DyreID som er den primære aktøren for digital identifisering av dyr. Sørg for å melde fra til databasen om det gjøres endringer, for eksempel ved flytting, endring av telefonnummer eller ved eierskifte.

En ID-chip kan avleses hos veterinær, dyrebeskyttelsen sine lokallag, politi, enkelte vektertjenester og noen bilredningsselskap.

Om din katt forsvinner, og noen finner den og bringer den inn for skanning, øker ID-chipen sjansen for å gjenforene deg og katten din.

ID-merking øker også sikkerheten til katten. Mange katter blir drept eller skadet i trafikken. Om den er merket vil den få raskere veterinærhjelp om den er skadet, nettopp fordi en eier kan kontaktes. I verste fall blir en umerket katt avlivet om man ikke finner en eier. Det er heller ikke sjelden veterinærene får inn døde katter som er påkjørt. For de fleste eiere betyr det mye å få vite hva som skjedde med katten deres. Det bedre å få vite at katten er død enn å leve i det uvisse.

Fordeler med kattedør med ID-chip avlesning

Om din katt er ID-merket kan du få installert en kattedør som leser av dens microchip. Dette gjør at katten din kan gå ut og inn, samtidig om uvedkommende katter stenges ute.

Kattedører med chipavlesning er mer effektive en de dørene som krever at din katt må gå med en brikke i halsbåndet sitt. Disse kan både være ubehagelige for katten og de kan dessuten falle av ute.

Trenger du mer info om ID-merking av katt?

Kontakt din dyrlege eller les mer på DyreID.