I Norge er det lovbestemt at alle hunder skal holdes i bånd, forsvarlig inngjerdet eller innestengt fra 1. april til og med 20. august, men hva betyr dette, og hvordan kan du som hundeeier utnytte denne perioden best mulig?

Dersom hunden ikke brukes i reindrift, vokting av dyr eller i tjeneste skal du, i tidsrommet 1. april til og med 20. august ha hunden din i bånd eller forsvarlig inngjerdet når du har hunden utendørs. Grunnen til at dette er så strengt er at bufe og vilt i denne perioden er ekstra sårbare. Enkelte kommuner har egne regler hva gjelder båndtvang, hold deg derfor oppdatert på reglene i din egen kommune.

Det mange ikke vet er at det er et krav i Hundeloven at eier skal ha full kontroll på hunden sin. Har du ikke det, skal hunden din være i bånd. Dette gjelder hele året. Reglene for båndtvang gjelder i både inn- og utmark. Det betyr at det er båndtvang uansett om du er i et boligstrøk, på fjellet eller i skogen. I båndtvangperioden er det såfremt ikke kommunen har bestemt annet, bare lov å ha hunden løs på spesielle områder, såkalte dressurområder. I Oslo finnes det 10 dressurområder som du kan lese om her.

Kort sagt kan loven om båndtvang innebære følgende for deg som hundeeier:

🐶Etter 1. april kan det være straffbart og ikke ha hunden i bånd

🐶Dressurområder/friområder kan benyttes uten bånd dersom eier har

kontroll

🐶Unntatt regelen er hunder som brukes i reindrift, gjeting eller tjeneste

🐶Dersom du oppdager en løs hund; ring politiet. For hunder som er chippet

vil det være enkelt for politi å kontakte eier.

Hvordan kan du bruke perioden til noe positivt? Tips skrevet av hundetrener i Oslo Hundeskole, Morten Krogstad:

I perioden der vi alle hundeeiere blir «tvunget» til å holde hunden vår i bånd bør utnyttes godt. Vi kan trene mye på å gå pent i bånd, innkalling og sitt og bli. Tre øvelser som er essensielle når det gjelder å ha kontroll på hunden din. Du er da klar for å slippe den løs når 21. august er her.

Du stiller sikkert spørsmålet – hvordan trene innkalling uten å ha hunden løs? Gå til innkjøp av en langline slik at hunden får mer frihetsfølelse. Når hunden går foran deg og snuser, kan du rope på den. Når hunden ser opp og tar noen steg mot deg, beveger du deg raskt bakover. Det er viktig at du beveger deg først når den er på vei mot deg. Ros mye og finn fram en leke eller godbiter, og gi enten flere godbiter eller lek med mye energi. Dette gjør du fordi det skal være kjempe gøy for hunden din å komme til deg. Gjenta dette flere ganger på turen, ca hvert 5. minutt.

Ettersom hunden din blir flinkere kan du øke forstyrrelsen, som for eksempel med innkalling samtidig som det kommer en annen hund. Et triks som hjelper på innkalling er å leke mye med hunden din. Dersom du leker mye med hunden, vil hunden føle at det er gøy å være med deg – og dermed komme lettere når du kaller på den.

Når du går tur med hunden din kan du hele tiden trene på å gå pent i bånd. Husk at det ikke er antall kilometer som teller, men antall minutter. Om du har gått 200 meter med slakk line, er det en seier for mange. 10 minutter med lydighetstrening tilsvarer 2 timer med tur. En mental sliten hund er mer fornøyd enn en fysisk sliten hund.

Sitt og bli kan du trene på når du trenger det, for eksempel når du plukker opp hundens avføring, slår av en prat med naboen eller knyter skolissene dine. Test også «sitt og bli» når hunden din er på avstand. Dette kan være et godt alternativ til innkalling, be hunden sitte og gå og hent hunden din selv.

Med disse treningstipsene kan du gjøre det beste ut av perioden fra april til august, og være klar for at hunden din kan løpe fritt og få brukt sine naturlige instinkter når perioden er over. Bruk tiden fornuftig, og du vil ha god kontroll på hunden din når den kan løpe løs igjen.

For flere nyttige tips på hvordan du trener på dette, kan du enten bestille Oslo Hundeskoles onlinekurs, eller et annet kurs hos din lokale Oslo Hundeskole-avdeling.