Ta vare på hunden i varmen!

Hunder har ikke den samme evnen til å regulere kroppstemperatur som oss mennesker.  Hunden har nemlig få svettekjertler, og vil først og fremst kvitte seg med varme via å pese. Det er derfor svært viktig at vi tar godt vare på våre firbente venner i varmen, og tar ekstra forehåndsregler iløpet av dagen. Slik kan vi unngå å utsette dyrene våre for unødvendig fare og risikofylte situasjoner i varmen.

Kjøl ned hunden

Effektive metoder for å kjøle ned dyret ditt i varmen er å skylle buk/mage og poter i temperert og kaldt vann, men ikke iskaldt vann. Slik kan man forebygge heteslag. Sålenge pelsen er våt vil kroppen kjøles ned. Hunden må gjerne bade i sjø og ferskvann, men husk å skylle bort saltvann når hunden kommer hjem da saltet kan bidra til å tørke ut huden.

Enkelte dyrebutikker selger også kjølevester og kjøle-pledd som kan bidra til å regulere kroppstemperaturen.

Symptomer ved heteslag

Symptomer du skal se etter om du mistenker at dyret ditt har utviklet heteslag er rask pesing og sikling, røde og tørre slimhinner, rask puls, urolig eller forvirret adferd. Andre tegn kan være at hunden ikke klarer å reise eller faller sammen på tur. Om du opplever dette skal du straks kontakte veterinær, holde hunden i skyggen, forsøke å kjøle ned hunden og tilby væske.

Heteslag kan raskt utvikles til en livstruende tilstand og må ofte behandles hos veterinær, særlig om hunden har utviklet symptomer.

Turer i varmen

Unngå turer midt på dagen når temperaturen er på sitt høyeste. Legg heller lufteturene til morgen og ettermiddag/kveld. Dette vil hunden din sette pris på. Unngå lange turer på de varmeste dagene, og husk medbragt vann slik at hunden har mulighet til å drikke ved behov.

Væske og dehydrering

Hunden din skal alltid ha ferskt vann tilgjengelig i hjemmet. Om kjæledyret ditt oppholder seg på terasse eller hage bør det finnes en drikkestatsjon der også. Ta alltid med vann på tur, og sørg for å holde dyrene hydrert i varmen. På varme dager vil væskebehovet nemlig øke. Dehydrering vil på samme måte som heteslag rask kunne utvikle seg til en livsturende tilstand og veterinær bør alltid kontaktes om du mistenker at dyret ditt er dehydrert. Se etter symptomer som slapphet, tørre slimhinner, rask puls og respirasjon.

Tur på asfalt i varmen

Varm asfalt kan gi såre og ømme poter. Bruk potesokk om uhellet skulle være ute og ta kontakt med veterinær. Unngå turer på asfalt på den varmeste tiden av dagen. Hunden din setter mer pris på gressplen og grøftekant.

Hund i bil – aldri etterlat hunden i bilen i sommervarmen

Aldri etterlat hunden i bilen i sommervarmen, selv om bilen er plassert i skyggen kan temperaturen bli skyhøy. Å la hunden sitte uten tilsyn i en bil er risikabelt selv når om vinduet er åpent.

Oppdager du en hund etterlatt i bil i sommervarmen kan du kontakte politi.

Om hunden er plassert i bagasjerommet på lengre bilturer bør man følge med på temperaturen da ventilasjonen ofte er dårligere og temperaturen kan bli for høy.