Ta vare på hunden i varmen

Hunder har ikke den samme evnen til å regulere kroppstemperatur som oss mennesker. Hunden har få svettekjertler, og vil først og fremst kvitte seg med varme via pesing. Det er derfor svært viktig at vi tar godt vare på våre firbente venner i varmen, og tar ekstra forhåndsregler i løpet av dagen. Slik kan vi unngå å utsette dyrene våre for unødvendig fare og risikofylte situasjoner i varmen.

Kjøl ned hunden

Effektive metoder for å kjøle ned dyret ditt og forebygge heteslag, er å skylle buk/mage og poter i temperert og kaldt vann. Så lenge pelsen er våt, vil kroppen kjøles ned. Hunden må gjerne bade i sjøen, men husk å skylle bort saltvann når hunden kommer hjem da saltet kan bidra til å tørke ut huden. I tillegg til dette selger enkelte dyrebutikker kjølevester og kjøle-pledd som kan bidra til å regulere kroppstemperaturen.

Symptomer ved heteslag

Symptomer du kan se etter om du mistenker at dyret ditt har utviklet heteslag er rask pesing og sikling, røde og tørre slimhinner, rask puls og urolig eller forvirret adferd. Andre tegn kan være at hunden ikke klarer å reise seg, eller faller sammen på tur. Om du opplever dette skal du straks kontakte veterinær, holde hunden i skyggen, forsøke å kjøle ned hunden og tilby væske.

Heteslag kan raskt utvikles til en livstruende tilstand, og må ofte behandles hos veterinær. Dyrenes Venn har akuttvakt på Sinsen (tlf 22 12 08 00) frem til 23:00 hver dag, og står klare til å hjelpe hunden din dersom hunden er rammet av heteslag.

Turer i varmen

Unngå turer midt på dagen når temperaturen er på sitt høyeste. Legg heller lufteturene til morgen og ettermiddag/kveld. Dette vil hunden din sette pris på. Unngå lange turer på de varmeste dagene, og husk medbragt vann slik at hunden har mulighet til å drikke ved behov.

Væske og dehydrering

Hunden din skal alltid ha ferskt vann tilgjengelig i hjemmet. Om kjæledyret ditt oppholder seg på terrasse eller hage bør det finnes en drikkestasjon der også. Ta alltid med vann på tur, og sørg for å holde dyrene hydrert i varmen. På varme dager vil væskebehovet nemlig øke. Dehydrering vil på samme måte som heteslag rask kunne utvikle seg til en livstruende tilstand og veterinær bør alltid kontaktes om du mistenker at dyret ditt er dehydrert. Se etter symptomer som slapphet, tørre slimhinner, rask puls og respirasjon.

Tur på asfalt i varmen

Varm asfalt kan gi såre og ømme poter. Bruk potesokk om uhellet skulle være ute, og ta kontakt med veterinær. Unngå turer på asfalt på den varmeste tiden av dagen. Hunden din setter mer pris på gressplen og grøftekant, slik at labbene holder seg friske og fine.

Hund i bil – aldri etterlat hunden i bilen i sommervarmen

Aldri etterlat hunden i bilen i sommervarmen, selv om bilen er plassert i skyggen kan temperaturen bli skyhøy. Å la hunden sitte uten tilsyn i en bil er risikabelt selv når vinduet er åpent.

Oppdager du en hund etterlatt i bil i sommervarmen kan du kontakte politi.

Om hunden er plassert i bagasjerommet på lengre bilturer bør man følge med på temperaturen da ventilasjonen ofte er dårligere og temperaturen kan bli for høy.