Hvordan gjør du nyttårsaften til en best mulig opplevelse for dyret ditt?

Førjulstid, julefeiring og nyttår er en stressende tid for mange dyreeiere og det kan være lett å glemme våre firbeinte bestevenner i julestrien. Vi opplever ofte at dyreeiere tar kontakt rett før nyttårsaften for å få resept på stressdempende medisiner fordi eier har glemt hvor redd dyret er for fyrverkeri. Her får du noen tips til hvordan du best mulig kan forberede deg på en dyrevennlig nyttårsfeiring, med innspill fra hva hundetrener i Oslo Hundeskole Morten Krogstad pleier å gjøre med sine egne hunder.

I god tid før nyttårsaften:

  • Finn lydfiler av fyrverkeri og spill de av hjemme. Start med et lavt volum, og øk gradvis ettersom dyret vender seg til lydene. Lydtrening kan gjøres når som helst på året og det er fint for dyret å vite at lydene ikke nødvendigvis betyr fare.
  • Gi dyret godt med stimuli, både mentalt og fysisk dagene før nyttårsaften. Stimuli kan også gis under lydtrening for å distrahere hunden fra det den tror er farlig.
  • Dersom du vet at dyret opplever stress og ubehag i forbindelse med nyttårsfeiringen, vær ute i god tid og bestill en time hos en av våre veterinærer. Vi kan gi deg muntlige tips og resept på beroligende og stressreduserende medisin. Det finnes flere preparater på markedet som hjelper dyret ditt gjennom nyttårsfeiringen. 

Hva gjør hundetrener Morten med sine hunder på nyttårsaften? 

VIKTIG MED FORBREREDELSER: hundetrener Morten aktiviserer hundene sine godt før nyttårskvelden står for tur.

«Jeg har to hunder. Border Colliene Cash og Prima. Cash bryr seg lite om hva som skjer på nyttårsaften. Ligger bare og slapper av og tar livet som det kommer seg. Men selv om han ikke viser nevneverdig stress eller frykt, tar jeg forhåndsregler. Prima er mer engstelig. Blir stresset og viser frykt. Selv om en rolig og trygg Cash er ved siden av, hjelper det lite.

På dagen får de en ekstra lang tur samt noe mer aktivitet i form av mental stimuli på turen. Ellers er dagen så normal som om det skulle være hvilken som helst helgedag. Siste luftetur er rundt kl 19.00. Da får de kun en veldig kort tissetur, kanskje bare i hagen. Da er det størst sjanse for å unngå raketter.

I løpet av kvelden er hundene aldri alene. En av oss i familien er alltid inne hos dem. Når raketter skytes opp, oppfører vi oss helt normalt. Jeg lager ikke noe styr ut av det og jeg later som jeg ikke har sett eller hørt noe som helst. Viser hundene frykt eller engstelse får de aldri trøst. Vår selvsikkerhet og trygghet vil hjelpe dem best. Trøst vil bare forsterke engstelsen.

Før feiringen tar helt av, setter jeg på musikk eller tv og skrur på litt ekstra høy lyd. Jeg dekker til vinduene, slik at de verste lysglimtene blir blendet. Jeg tar aldri med en hund ut under oppskytingen av raketter, selv om hunden virker upåvirket. Det er fort gjort å ta feil av signalene til hunden, og du setter da hunden din i en fryktelig ubehagelig situasjon. Denne natten sover jeg på sofaen, i samme rom som hundene.

Har du en hund som går i panikk eller bruker veldig lang tid til å avreagere, ville jeg enten dratt til fjells eller oppsøkt veterinær for å få beroligende. Med lang tid til å avreagere, mener jeg at hunden bruker flere timer på å føle seg trygg igjen. Jeg ville også brukt noen måneder før nyttårsaften med tilvenning av lyder ved hjelp av fyrverkerilyder fra YouTube eller andre smarte apper.

På nyttårsaften er det også mange hunder som stikker av. Pass på at alle dører og vinduer er lukket og ta aldri med hunden ut under oppskytingen av raketter.»

Vær der for hunden/katten din. Pass på at du ikke gjør et stort nummer ut av fyrverkeriet. Opptre rolig og behersket og vær tryggheten kjæledyret ditt trenger i en stresset situasjon. Husk også at det er viktig at du tilpasser nyttårsaften etter dyret ditt og ikke omvendt.

Bestill time hos en veterinær i god tid før nyttårsaften dersom du trenger resept på stressdempende medisiner. Vi er her for deg!