– sykdommer og forebygging

Hva er flått?

Flått er blodsugende midd tilhørende «edderkoppfamilien». Den voksne flåtten har fire par med bein, ingen øyne, og kjeveparti med munndeler som har mothaker. Voksne flått måler ca 4-6mm i størrelse men kan utvide seg opptil 100 ganger for å kunne ta opp blod fra vertsdyret. Den kan være bærer av sykdomsfremkallende bakterier og virus, og på den måten spre smitte fra syke dyr (f.eks gnagere) videre til andre dyr og mennesker. Den finnes først og fremst i skog og i høyt gress, særlig fuktige steder i skyggen. Vanligste flått vi har i Norge er “skogflåtten”, også kalt “skogbjørn”, “skaubjønn” og “skaumann” (Ixodes ricinus).

Flåttsesongen varer fra ca mars (ved 4-5 varmegrader ute) til november. Flåttens livssyklus er 2-6 år, der den utvikles fra egg via larve og nymfestadiet til voksen. I de tre siste stadiene må den suge blod for å utvikle seg videre. Sultne flått posisjonerer seg i høy vegetasjon for å lettere kunne feste seg til passerende dyr. Med mothakene på munndelene kan de feste seg til dyrets hud og bli værende i dagevis (3-11 dager). Flåtten vil da kunne suge blod og passere spytt tilbake til vertsdyret.

Hvorfor uroe seg for flått?

Flått kan forårsake lokal irritasjon i huden, og sitter munndelene og eventuelt forbeina igjen etter at flåtten er skrapt bort, kan det dannes små abscesser samt utløse våteksem (hotspots) som fører til kløe og smerter.

Flått kan også spre sykdom som:

Flått som har sugd blod en stund.

Borreliose (også kalt Lyme disease) er forårsaket av en bakterie kalt Borrelia burgdorferi. Denne bakterien kan gi sykdom både hos mennesker og dyr, men de fleste hunder og katter blir ikke syke selv om flåtten har overført smitte til dem. Det tar to til fem måneder før sykdommen bryter ut. Symptomer er slapphet, feber, halting som forflyttes fra bein til bein og stive ledd. Det finnes vaksine mot borreliose hos hund.

Anaplasmose er forårsaket av en bakterie kalt anaplasma. Selv om hunden eller katten blir smittet trenger den ikke nødvendigvis å bli syk. Det tar omtrent 1-2 uker før evt symptomer utvikles, som er slapphet, nedsatt appetitt, feber, stivhet og halting som kommer og går. Dyret blir som regel fort bra igjen etter behandling.

Babesiose (vanligere hos mer eksotiske typer av flått) og TBE (tick borne ecephalitis) er svært sjeldne i Norge.

Smitte via flåttbitt er mer sannsynlig om flåtten har vært festet til huden i mer enn 24 timer. Daglig sjekk og det å fjerne dem fullstendig vil i stor grad redusere sjansen for at kjæledyret ditt blir smittet av en flåttbåren sykdom.
Hvis hunden eller katten blir slapp, får feber, blir ustø og viser tegn til ledd- eller muskelsmerter bør veterinær oppsøkes. Husk da å fortelle at hunden/katten har fått flåttbitt.

Hvordan vet man om hunden eller katten har flått?

Flåttens kropp er ofte grå eller brun på farge og kan på hunden/katten se ut som en liten utvekst eller vorte. Mange eiere oppdager ikke flåtten før den har fått suge blod i flere dager og oppnådd full størrelse (som en liten bønne). Flått biter typisk til dyrets hode og bein, men kan bli funnet hvor som helst på kroppen.

Hva gjør man om man finner flått på hunden/katten?

Bruk en egnet “flått-fjerner” som fjerner flåtten i sin helhet uten at munndelene blir igjen. Det kan være lurt å ha en slik flåttfjerner som en del av førstehjelpsutstyret til kjæledyret ditt. Ta tak i flåtten helt nær huden og dra den ut med en roterende bevegelse. Dersom hodet eller munndelene sitter igjen er dette ikke farlig, og vil trolig fjernes av seg selv etter noen dager, men risikoen for betennelse øker. Vask gjerne med sårrens (f.eks. klorhexidin) fra apoteket.

Forebygging

Sjekk dyret ditt daglig for flått og fjern dem så raskt det lar seg gjøre Vurder å bruke et produkt/medikament som hindrer flåtten i å bite/feste seg. De preparatene som har vitenskapelig dokumentert effekt mot flått er spot-on-preparater, tyggetabletter og halsbånd som selges på apotek. Noen har frastøtende effekt som vil si at flåtten ikke vil feste seg til huden men heller hoppe av igjen. Andre preparater dreper flåtten kort tid etter den har bitt seg fast, som gjør at den løsner og faller av før den rekker å overføre smitte. Det er også stor variasjon i hvor lenge preparatene varer, fra noen uker til hele sesongen.

Vær obs på at noen flåttkontrollerende produkter/medikamenter kan være toksisk for katter. Flåttpreparater kan i sjeldne tilfeller gi bivirkninger som kløe, håravfall og rødhet i huden, samt skjelving og slapphet. Hvis bivirkninger oppstår bør hunden/katten sjamponeres om den har fått spot-on dråper, evt at flåtthalsbåndet tas av om det er brukt.
Vurderer du å behandle dyret ditt mot flått bør man først snakke med veterinær for korrekt og trygg bruk.