Bikkjeslagsmål om dyrlegepriser: – Mange synes vi er en pest og en plage fordi vi har så lave priser

LAV PRIS – LAV KVALITET: Rune Næverdal, veterinær ved Skedsmo Dyreklinikk, mener flere av billigklinikkene tilbyr tjenester av dårlig kvalitet. Her utfører han kastrering av en hunnkatt.FOTO: TOM GUSTAVSEN

Opptil 1.000 kroner skiller billigste og dyreste dyrlege. – Det er en bløff at kvaliteten hos den billigste er den samme som på klinikker med spisskompetanse, mener veterinær Rune Næverdal.

Er du en av dem som mener at prisene hos veterinæren er altfor høye? Da kan det være lurt å gjøre en rask prissjekk før du tar med kjæledyret til behandling. En ringerunde til noen av dyreklinikkene på Romerike viser at du kan spare opptil 1.000 kroner ved å velge den billigste framfor den dyreste.

I RBs sjekk er det hentet inn priser på de vanligste behandlingene. Her peker én klinikk seg ut som den soleklare vinneren i så godt som alle kategorier.

Hos Dyrenes Venn, tidligere Sinsen dyreklinikk, i Lillestrøm tilbys for eksempel tannrens for hund til 1.058 kroner, mens den samme behandlingen hos Skedsmo Dyreklinikk koster 2.032 kroner. Sterilisering av hunnkatt er prissatt til 2.000 kroner hos enkelte klinikker i pristesten. I Lillestrøm koster tjenesten 1.458 kroner.

For dyrt

– Hovedgrunnen til at jeg startet dyreklinikk er at jeg syntes det kostet altfor mye å gå til veterinær med mine egne dyr, forklarer Geir Marring, eier av Dyrenes venn.

Kjeden har til sammen seks klinikker i landet, og avdelingen i Lillestrøm har vært i drift siden februar 2016.

– Det viktigste for oss er at dyrenes helse kommer først. Prisen skal aldri gå på bekostning av kvalitet og kompetanse, og du får like mye for pengene hos oss som andre steder. Det blir litt som når man går i butikken for å kjøpe melk. Den koster forskjellig fra butikk til butikk, men melka er den samme, sier Marring og tilføyer:

– Mange veterinærer ved andre klinikker synes vi er en pest og en plage fordi vi har så lave priser.

KOSTER FOR MYE: – Jeg ser ikke at høye priser handler om annet enn man ønsker å ta ut mer profitt, mener Geir Marring, eier av billigklinikken Dyrenes Venn i Lillestrøm.FOTO: YLVA SEIFF BERGE
KOSTER FOR MYE: – Jeg ser ikke at høye priser handler om annet enn man ønsker å ta ut mer profitt, mener Geir Marring, eier av billigklinikken Dyrenes Venn i Lillestrøm.FOTO: YLVA SEIFF BERGE

Et spark mot bransjen

En av dem er Rune Næverdal ved Skedsmo Dyreklinikk. I RBs pristest er denne klinikken en av de dyreste på mange områder.

SE PRISOVERSIKTEN LENGER NED I SAKEN!

– At Marring kan ha lave priser er ikke så rart. Dyrenes Venn i Lillestrøm er en bitte liten klinikk med et begrenset faglig tilbud. De har begrensede åpningstider, lite diagnostisk utstyr og er bemannet av én veterinær. De har verken røntgen eller ultralyd, noe som er direkte farlig dersom dyret ditt skulle være kritisk sykt. Det er en bløff at kvaliteten på tjenesten er den samme som på klinikker med spisskompetanse, mye utstyr og et bredt faglig tilbud.

Næverdal mener det er på tide at noen forsvarer veterinærstanden mot det han kaller Marrings stadige spark mot bransjen.

– Det er ikke slik at det å drive dyreklinikk er spesielt lukrativt. Faktum er at det koster mye å ansette veterinærer og dyrepleiere med erfaring og spisskompetanse. Det koster å være tilgjengelig med lange åpningstider og tilpassede lokaler, og det koster å være godt nok utstyrt til å kunne diagnostisere og behandle de fleste sykdommer og skader på en sikker måte. At det gir seg utslag i noe høyere pris forstår de fleste.

– Virker desperat

Geir Marring mener Næverdals kritikk av Dyrenes Venn ikke er berettiget.

– Vi i Dyrenes Venn-kjeden er opptatt av å tilby kunden veterinærtjenester til riktig pris, med god kvalitet og høy kompetanse. Vi har kunden i fokus. Videre er utstyret vi har, akkurat det samme som hos de fleste andre klinikker. Dessuten har vi høy kompetanse og satser på etterutdanning av veterinærene våre på lik linje med andre. Er det operasjoner vi ikke kan utføre, henviser vi videre til andre klinikker med spisskompetanse, slik som mange andre i bransjen gjør. At Næverdal mener det er lite lukrativt å drive dyreklinikker får stå for hans regning, mener Marring, og legger til at det nå monteres nytt og digitalt røntgenutstyr på klinikken i Lillestrøm.

– Dyrenes Venn Lillestrøm øker for hver dag, og vi søker nå flere veterinærer for å ta imot etterspørselen som har kommet. Når det gjelder åpningstider bestemmer våre kunder når det er ønskelig å ha klinikken åpen. Vi har nå langåpent to ganger i uken. Skulle det være behov for mer, så tilpasser vi oss til det.

Lav lønn

Torill Moseng er president i Den norske Veterinærforening. Hun mener prisene ved norske dyreklinikker ikke er for høye.

– Nei, absolutt ikke. En klinikk med forsvarlig drift og høyt utdannede veterinærer og spesialister koster penger. Veterinærer er ikke lønnsvinnere. Startlønna for en veterinær ligger på rundt 400.000 kroner, og det er ganske lavt når det ligger en seksårig utdannelse bak.

– Er lave priser ensbetydende med lav kvalitet?

– Det er ikke alltid slik. Men jeg vil anbefale dyreeiere å finne ut av hva de får for prisen av den enkelte behandling.

Artikkelen er skrevet av rb.no.