Hofteleddsdysplasi (HD) hos hund

Hofteleddsdysplasi eller HD som det ofte blir kalt, er en feilaktig utvikling av hofteleddet som følge av at hofteskålen og lårhodet ikke passer til hverandre slik som de skal. Dette er en relativt vanlig sykdom hos mange hunderaser, både store og små. Man ser det allikevel oftere hos de større rasene. Sykdommen leder til instabilitet i større eller mindre grad, noe som gir unormal belastning av leddet med slitasje, sekundærforandringer og smerter. Sammen vil dette før eller seinere utvikle forkalkninger som videre vil gi kliniske symptomer som smerter, stivhet og halthet.

Hvorfor får hunder hofteleddsdysplasi (HD)?

Hvorfor en hund får HD skyldes en kombinasjon av miljø og arv.

Miljø

Under tiden som valpen vokser er det meget viktig at den ikke overanstrenger leddene sine. Valper skal aldri mosjoneres, de skal ikke hoppe inn og ut av bilen selv, ikke trekke eller bære tunge ting. Med det sagt må alle valper gjerne bevege seg, løpe og gå på tur i skogen MEN dette skal skje i valpens eget tempo. Alle valper skal ha en fornuftig utvikling der den gradvis venner seg til nye miljøer og lærer å koordinere seg, utvikle musklene sine og balansen sin. Et riktig kosthold med valpefôr tilpasset din hunds størrelse er også viktig for normal utvikling av leddene.

Arv

Siden arv har så mye å si for HD, ønsker man kun å bruke HD-frie hunder i avl. NKK krever at noen raser som er spesielt utsatte for sykdommen røntges før de brukes i avl. Selv om det ikke er krav for alle raser er dette noe alle burde vurdere før man velger å sette valper på hunden sin, NKK leser gjerne av bilder selv om hunden ikke er renraset.

Alle HD-resultatene lagres i kennelklubbens databank, Dogweb. Alle som er medlem i en hundeklubb samarbeidende med NKK har automatisk gratis tilgang til denne databanken. Her kan du gå inn for å finne HD-status på potensielle avlsdyr, foreldre til valpen du lurer på og ikke minst kan du enkelt og greit finne slektninger og tidligere produserte avkom. Dette er til stor hjelp for deg som leter etter en valp eller potensiell partner med så friske linjer som mulig.

Hvordan foregår en HD-røntgenfotografering?

For at man skal få bilder av god diagnostisk kvalitet trenger hunden å være godt avslappet. Derfor får alle hunder en beroligende sprøyte før røntgenundersøkelsen. Etter bildene er tatt sendes de inn til NKK for avlesning. Svaret foreligger som regel innen 3 uker. Hoftene garderes da fra A (fri for HD) til E (sterk grad av HD).

Symptomer på HD

Symptomene kan variere litt avhengig av hvor gammel hunden er.

Unge hunder halter ofte på den foten det gjelder, får en unormal gang eller vegrer seg for enkelte bevegelser.

Hos eldre hunder er det ofte de sekundære forkalkningene som gir nedsatt bevegelse. Dette viser seg ved at hunden er stiv og støl mer enn direkte halting, disse symptomene kommer gjerne etter hvile eller etter en lang tur. Symptomene kan føre til at hunden endrer atferd og eventuelt viser irritasjon mot andre hunder eller mennesker. En del hunder trekker seg unna, mens andre kan virke mer hengivne og kontaktsøkende. Symptomene kommer som oftest smygende og har en tendens til å øke med tiden, noe som lett kan forveksles med at hunden bare «begynner å bli gammel».

Behandling

Det finnes ingen måte å reversere den skade på leddene som allerede har oppstått. Men med riktig behandling kan utviklingen bremses kraftig. Så selv om hunden din har blitt diagnostisert med HD er det mange ting du kan gjøre for at hunden skal ha et godt og fungerende liv.

Idealvekt

Dette er sannsynligvis det viktigste du kan gjøre for at en hund med HD skal ha et godt liv. En overvektig hund vil få en mye større belastning på leddene sine, noe som fører til en sterkere utvikling av sykdommen.

Trening

En hund med HD må ha god muskulatur for å avlaste og stabilisere leddene sine. MEN all trening er ikke god trening! Trekking og lange løpeturer feks. er meget slitsomt for leddene og eksempel på ikke så god trening. Svømming og turer i ujevn terreng derimot er en skånsom og god måte å trene en hund med HD.

Fôring

Det finnes spesialfôr utviklet for hunder og katter med leddproblemer. Disse fôrene inneholder stoffer som stimulerer og beskytter leddbrusken, ivaretar muskelmasse, virker betennelsesdempende og hjelper hunden din med å holde vekten. Det finnes og en mengde ulike kosttilskudd som bygger opp og smører leddbrusken.

Medisinering

Hvis sykdommen har utviklet seg så kraftig at hunden trenger medisinering for å leve et godt liv kan dyrlegen din skrive ut smertestillende og betennelsesdempende medisiner.

Kirurgi

For enkelte pasienter kan kirurgi være et alternativ. Da kan man enten fjerne lårhodet slik at det over tid dannes et ”falskt ledd” eller sette inn et kunstig lårhode.

Ta gjerne kontakt med oss hvis du lurer på om hunden din kan være plaget med HD, om du vil røntge hunden din før avl eller hvis hunden din har fått påvist HD og du ønsker å tilrettelegge hverdagen for den. Vi hjelper deg og dyret ditt gjerne! 🙂

Dette bildet er av en 1år gammel brukshund med sterk grad av HD. Hunder med så alvorlige forandringer vil mest sannsynlig få bevegelsesproblemer tidlig i livet, og hunden på bildet ble dessverre er avlivet av dyrevernmessig hensyn.

På bildet ser vi en 1år gammel fuglehund med fine hofter.